Introducere In Email Marketing
Internetul a devenit un mediu primordial pentru a atrage clienţi la nivel global. Companiile au la dispoziţie diferite metode, unele eficiente, altele mai puţin, pentru a comunica cu potenţialii clienţi, insa trebuie sa stii de ce anume sa te folosesti.
Promovarea prin email sau newsletter-uri poate fi o metodă de publicitate eficientă în cazul în care se adresează publicului “selectat” şi cu mesajul potrivit, altfel poate fi o metodă de publicitate periculoasă.
E-mail marketing-ul face parte din ceea ce inseamna marketing-ul direct, ce are ca scop trimiterea mesajelor comerciale, consumatorului, insa trebuie sa stii ca nu poti trimite acest tip de e-mailuri fara permisiunea consumatorului, deoarece nu este etic, legal si eficient sa trimiti cuiva ceva de care nu este interest si nu ti-a acordat permisiunea.
Multi dintre cei care folosesc aceasta metoda de a transmite o informative stiu ca rezultatele sunt 100% masurabile in timp si pot fi analizate in mod detaliat toate statisticile, mai exact, se poate afla cat la suta din cei care au primit mesajul il deschid, rata de click pe diferite componente ale mesajului si detalii individuale pentru fiecare persoana din lista de trimitere (ziua, ora, data la care a citit mesajul). Aceasta analiza iti permite sa vezi care este perioada optima pentru a trimite acest tip de mesaje, deoarece trebuie sa ti cont de o anumita ora, un anumit interval de timp, pentru ca risti sa nu fie citit si sa fie sters odata cu alte zeci de mesaje trimise intr-un moment nepotrivit.
Ce trebuie sa stii atunci cand trimiti un newsletter ?
Acesta trebuie sa fie scurt, concis si usor de inteles pentru toti consumatorii, deoarece daca trimiti un e-mail lung, obositor, risti sa-l determini pe consumator sa il steraga, ori nu acesta este scopul tau. Nu uita sa oferi posibilitatea consumatorului sa se dezaboneze oricand doreste. Atunci cand trimiti un e-mail trebuie sa ti cont de cei care s-au abonat si sa le trimiti doar lor (in cazul magazinelor online aici aceste emailuri pot fi segmentate in functie de tipul de produse vandute).
Cui trimitem un newsletter ?
Pentru o campanie de email marketing se poate folosi o baza de date proprie sau una inchiriata. Cand spun baza de date proprie, spun mult mai multe sanse ca e-mailul trimis sa aiba rezultate, pe cand, daca vorbim de o baza de date inchiriata, cu siguranta numarul de e-mailuri creste insa nu intotdeauna si vanzarile.
Daca vrei sa iti maresti baza de date, incearca sa te folosesti de promotii sau oferte tentante, pe care clientii abonati sa le trimita prietenilor sau rudelor, care ulterior se vor abona.
Newsletter-ul este considerat un important si valoros mijloc de comunicare si promovare pentru ca:
– Informatia ajunge direct la consumator/client/cloaborator fara a fi cautata
– Genereaza trafic / venituri datorita link-urilor inserate in e-mail cu trimitere la site-ul companiei, care sa genereze trafic
– Ofera posibilitatea obtinerii unor statistici, cu privire la cei mai activi consumatori, cei care citesc
– Valoarea brandului creste odata cu trimiterea de newslettere in mod constant
Email marketing-ul este o tehnica des folosita de agentiile de publicitate si nu numai, pentru promovarea unui produs / serviciu prin email, cu scopul de a incuraja cresterea numarului de vanzari si totodata pentru a atrage un numar cat mai mare de client. Este o tehnica la care apeleaza multe companii, avand in vedere ca este usor de folosit, rezultatele sunt vizibile in timp, iar feedback-ul este usor de urmarit.
Este foarte usor sa trimiti un e-mail, insa este mult mai greu sa-l faci pe consumator sa-l deschida, sa-l citeasca si eventual sa raspunda.