Lansarea Comunitatilor Google +
Google a facut disponibila utilizatorilor sai o noua functionalitate: Google + Communities sau Comunitati, cum e cunoscuta in limba romana. Extensia a fost lansata pentru a permite celor care folosesc aceasta platforma sa interactioneze mai usor, sa primeasca ajutor si sfaturi, in functie de specificul ales. Fie ca e vorba de o pasiune, un hobby sau un domeniu in care esti expert, Google a creat acest canal pentru ca oameni asemanatori sa poata impartasi mai usor idei, sa afle lucruri noi si sa primeasca consultanta.
Comunitati vine ca un raspuns al celor de la Google fata de succesul obtinut de grupurile de pe Facebook, din 2009 incoace. Nu putem spune ca marea companie Google nu a facut insa pasi in directia conectarii oamenilor prin interactiuni pe diferite teme, pana acum. Doar ca pana azi, nu a existat o functionalitate atat de clar conturata care sa ofere posibilitatea ca oameni din diferite cercuri sa se stranga in jurul unei teme, unei idei si sa poata impartasi ganduri, fotografii, informatii – totul intr-un mod mult mai eficient.
Deja exista numeroase Comunitati la care va puteti alatura, oricand – sa nu uitam ca s-a ajuns la un numar de peste 500 milioane de utilizatori pe Google +. Cu siguranta veti gasi deci un grup care sa va starneasca interesul.
Pentru a cauta un grup pe un anume specific, introduceti cuvintele cheie in bara de cautare Google + sau navigati in pagina de Comunitati – grupuri publice sunt adaugate in mod constant. Continutul lor este vizibil tuturor vizitatorilor, dar pentru a putea posta sau comenta, va trebui sa va inscrieti in respectiva comunitate. Moderatorul si membrii grupului sunt afisati in partea dreapta superioara a paginii.
Exista asemanari intre aceasta extensie si grupurile din Facebook; sa nu neglijam insa partile inovatoare. Vom analiza cateva optiuni disponibile atunci cand va decideti pentru a incepe o astfel de comunitate:
– Ea este disponibila din Google +, in meniul lateral. Chiar la inceput, dupa ce apasati “Creeaza o comunitate” veti putea alege numele comunitatii si setarea de confidentialitate – daca va fi deschisa publicului de oriunde sau inchisa (privata – disponibila doar membrilor invitati).
– In ecranul urmator, veti putea personaliza comunitatea creata: prin alegerea unui slogan, atasarea unei imagini reprezentative, adaugarea unei descrieri si a catorva categorii de discutii.
– Dupa ce editarea a fost realizata, se vor putea adauga persoane noi, prin trimiterea automata de invitatii individuale sau adaugarea celor din Cercurile personale.
– Proprietarii paginii vor putea invita noi membrii, ii vor putea promova la rolul de moderatori si vor putea exclude persoane din comunitate.
De aici, lucrurile par relativ simple: toti membri grupului vor putea distribui orice considera relevant pentru tema grupului – evenimente, concursuri, imagini, discutii. Mai mult de atat, utilizatorii nu trebuie sa acceseze pagina comunitatii pentru a posta ceva – pot scrie direct din pagina principala, alegand apoi, din Google share box locul in care doresc sa apara interventia lor. De asemenea, pot acorda +1 grupului sau continutului pe care il apreciaza.
Ramane de vazut care va fi succesul Comunitatilor Google in saptamanile care urmeaza.